menu

Menu

Bij elkaar werken we 135 jaar bij Aafje

Suzan (61), Wilma (57) en Annemieke (59) zijn zussen. Deze zussen werken alle drie bij Aafje, samen met hun schoonzus Karin (50). De dames werken in verschillende teams, dus zien elkaar niet vaak op het werk. Ze spreken wel regelmatig af en dan is het werk áltijd onderwerp van gesprek.

135 jaar ervaring

Suzan, Wilma en Annemieke startten alle drie als ziekenverzorgende bij Aafje. Wilma werkt er het langste: maar liefst veertig jaar. Karin werkt er het kortste: zestien jaar. Suzan is participatiecoördinator mantelzorg en familie bij Meerweide en Koningshof. Wilma is verzorgende op de dagbesteding van Reyerheem. Annemieke is klantadviseur op Meerweide, Koningshof en Endeldijk. Karin is dagbestedingscoach bij Reyerheem. 

Buren

De vier zussen hebben allemaal een andere functie en werken niet op dezelfde afdelingen. Ze zien elkaar soms op het werk, bijvoorbeeld als er een gezamenlijke ‘case’ is. Thuis zien ze elkaar vaker. Wilma: “Annemieke, Karin en ik wonen naast elkaar. Drie op een rij. Suzan woont iets verderop in de wijk. We lopen de deur niet plat, maar kunnen altijd bij elkaar terecht. En op verjaardagen gaat het vaak alléén maar over Aafje.”

Familiebedrijf

Suzan, Wilma en Annemieke komen uit een gezin van zes meiden en vier jongens. Alle meiden gingen de zorg in. Wilma en Suzan volgden hun opleiding tot ziekenverzorgende bij Aafje. Annemieke deed die ergens anders, maar kwam later ook bij Aafje terecht. Karin was hovenier, maar wilde ook de zorg in. Via haar schoonzussen kwam ze terecht bij Aafje. Eerst als huishoudelijk medewerker, later als dagbestedingscoach.

Ondanks dat de zussen elkaar niet vaak zien op het werk, vinden ze het erg leuk om voor dezelfde werkgever te werken. Annemieke: “Mijn vader vond het vroeger niet zo leuk als wij alléén maar over ons vak praatten. We moesten daar altijd om lachen.” Susan: “We hebben leuke gesprekken over ons vak, maar we praten écht niet alleen maar over werkdingen. We zijn echt een luisterend oor voor elkaar en begrijpen elkaar ook goed.” 

Iedereen helpt

De dames betrekken ook andere familieleden en naasten bij hun werk. Zo helpt de man van Karin regelmatig als vrijwilliger op Reyerheem, doet een andere zus vrijwilligerswerk op Meerweide, liep een neefje stage op de dagbesteding en helpen kinderen af en toe met activiteiten. Karin: “Onze gezinnen helpen graag. Dat is niet alleen leuk, het helpt het personeelstekort tegen te gaan.”

Oog voor elkaar

De dames delen de drive om de beste zorg te bieden aan klanten. Wilma: “Omdat we allemaal zo betrokken zijn, raakt het ons diep als iets niet goed gaat. Dat kan pittig zijn. Gelukkig levert ons werk veel voldoening op.” Annemieke: “De werklast in de zorg is hoog. We zorgen goed voor onze klanten, maar vergeten soms om ook goed voor onszelf te zorgen. Daarom zorgen we voor elkaar. We zijn er voor elkaar, door dik en dun.”

Ik blijf tot mijn pensioen bij Aafje

Tamara (50) begon in 2010 als huishoudelijke hulp, deed in 2012 de opleiding tot helpende. Een aantal jaar geleden vroegen we Tamara hoe ze haar werk als helpende bij Aafje vond. Ze vertelde dat ze het enorm naar haar zin had en graag door wilde leren. Bij het Zadkine volgde ze toen de opleiding tot Verzorgende IG. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en spreken we haar weer. Tamara werkt nog steeds bij Aafje en je raadt het al… als VIG’er!

Lees hier Tamara's verhaal