Menu
Na 41 jaar neemt Arie Graafland (66) afscheid van Aafje. Met een indrukwekkende loopbaan met verschillende functies, nu als welzijnsregisseur, kijkt hij trots terug op zijn tijd bij Aafje. “Ik ben met recht een trotse Aaf: Aafje is van mij!” Een gesprek over zijn carrière, hoogtepunten en plannen voor de toekomst.
Hij begon zijn zorgcarrière als ziekenverzorgende in de Capelse verpleeghuizen. Vervolgens stapte Arie over naar de Dienst Gemeentelijke Ziekenhuizen om de opleiding tot verpleegkundige te volgen. “Na een aantal fusies kwam ik terecht bij Aafje. Toeval speelde een grote rol: ik stond in de rij bij het uitzendbureau en achter mij stond de directeur van De Vijf Havens. Hij vroeg of ik bij hem wilde werken. Zo kwam ik bij Aafje terecht. Ik heb letterlijk vijf minuten bij het uitzendbureau gewerkt!”, zegt Arie lachend. Op Schiehoven begon hij als waarnemend afdelingshoofd.
Als je Arie vraagt hoe hij Aafje zou omschrijven, kiest hij direct het woord ‘visie’. “Aafje heeft een sterke visie op zelf- en samenredzaamheid. Aafje werkt samen met partners en laat mensen in hun waarde. Aafje biedt niet alleen kansen op papier, maar ook in de praktijk. Dat is wat mij altijd heeft geïnspireerd.”
Die visie heeft ook zijn persoonlijke ontwikkeling gestuurd. “Als beginnend leidinggevende heb ik via Aafje veel opleidingen mogen volgen, zoals kader- en managementopleidingen. Tot mijn 38e heb ik in de avonduren geleerd. Dat heeft me gevormd tot wie ik nu ben.”
Een loopbaan van meer dan vier decennia kent natuurlijk hoogtepunten. Voor Arie was dat vooral de ruimte die hij kreeg om zichzelf te ontwikkelen. “De vrijheid om welzijnsregisseur te worden zonder belemmerd te worden door protocollen of richtlijnen was mijn grootste hoogtepunt. Ik mocht samen met collega’s en samenwerkingspartners dingen tot een succes maken. Dat blijft mij het meest bij.”
Hoewel hij leidinggeven ook leuk vond, lag zijn passie meer bij het ondernemende aspect van zijn werk. “Je krijgt de ruimte om te ondernemen, altijd met oog voor ieders mogelijkheden.”
Met zijn vertrek draagt Arie het stokje over aan twee opvolgers: Jannina Vrijhof in de BAR-regio en Demi Timmers in de Drechtsteden en IJsselmonde. Zijn boodschap aan hen is helder: “Luister naar de bewoners. Zij hebben zoveel te vertellen over wie ze zijn en wat ze doen. Zorg wordt vaak gezien als ‘afhankelijk zijn van anderen’, maar ik hoop dat mijn opvolgers zich blijven inzetten om mensen vanuit hun kracht te ondersteunen.”
Op donderdag 12 december neemt Arie officieel afscheid van Aafje met een feestelijke receptie. Plannen voor zijn pensioen heeft hij nog niet concreet. “Ik wil vooral in het hier en nu genieten. Ik wil maatschappelijk relevant blijven, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Daarnaast hoop ik meer tijd te hebben voor wandelen en lezen. Ik kijk uit naar deze nieuwe fase.”