Menu
Aafje is overal in de regio te vinden. Van Dordrecht tot Schiedam en alles wat daartussen valt. Zo ook in Rotterdam-IJsselmonde waar Aafje Smeetsland staat. Aafje Smeetsland is ons psychogeriatrisch expertisecentrum voor kortdurende- en langdurige zorg. Onder die kortdurende zorg valt ook de D-zep, wat staat voor Dementie Zeer Ernstig Probleemgedrag.
De D-zep bevindt zich op afdeling “De IJsvogel”, een afdeling met twee zorgprogramma’s. Naast de D-zep is er ook IJsvogel Crisis, waar cliënten vanuit de thuissituatie worden opgenomen die in een toestand verkeren die niet langer verantwoord en houdbaar is in de huidige situatie en waarbij directe interventie vereist is. IJsvogel D-zep is de afdeling voor cliënten met dementie die gedrag vertonen dat zeer ernstig, frequent en langdurig is.
Het werk van de zorgverleners op deze afdeling draait om meer dan alleen zorg verlenen. Hier staat het gedrag van de cliënten centraal en dat vraagt om een heel andere aanpak. Serena, die al vijf jaar bij Aafje werkt, heeft zich hier ontwikkeld tot groepsbegeleider en zorgcoördinator. Romy, die zes jaar geleden bij Aafje begon en sinds de start van de D-zep afdeling betrokken is, volgt daarnaast een opleiding tot agoog.
Wat beide zorgverleners kenmerkt, is hun flexibiliteit en creativiteit in het dagelijks werk. Serena vertelt dat ze oorspronkelijk uit de gehandicaptenzorg komt en nooit had gedacht dat werken met ouderen iets voor haar zou zijn. “Maar juist door de diversiteit en het tijdelijke karakter van de bewoners, trok deze afdeling me steeds meer aan,” legt ze uit. Romy herkent dit: “Op de reguliere afdelingen miste ik de uitdaging. Toen een collega me vertelde over de Dzep-afdeling, wist ik dat dit beter bij me paste. Hier is elke dag anders.”
Het team op de D-zep is uniek vanwege de samenstelling. Er werken zorgverleners, maar ook begeleiding professionals die gespecialiseerd zijn in gedrag. Hierdoor wordt er op een heel andere manier naar cliënten gekeken. “Waar je op een reguliere afdeling vooral richt op de fysieke zorg, kijken wij juist naar gedrag en de achterliggende oorzaken. Heeft iemand bijvoorbeeld een onverwerkt trauma wat nu weer opspeelt waar we rekening mee moeten houden. ” vertelt Romy. “Stel dat iemand vroeger bijna is verdronken en dus bang is voor water, kan dat jaren later (opnieuw) effect hebben op de dagelijkse handelingen en zorg die we bieden. Daarom werken we dagelijks nauw samen met specialisten zoals de fysiotherapeut, psycholoog en ergotherapeut. Dat maakt het team zo sterk, omdat we allemaal meedenken en meteen kunnen handelen als er iets speelt.”
Serena vult aan dat de lijntjes op de afdeling kort zijn. “Doordat we zoveel samenwerken en elkaars vakgebied kennen, kunnen we snel ideeën uitwisselen en direct nieuwe methodes proberen. Als een cliënt onrustig is, kunnen we bijvoorbeeld met de psycholoog bespreken welke interventies we kunnen inzetten, zoals een rustgevende wandeling of het gebruik van een verzwaringsvest.”
Die dynamiek maakt de afdeling ook bijzonder uitdagend. Het is geen plek waar je elke dag dezelfde handelingen verricht. “Soms ben je ’s ochtends bezig met terminale zorg en een uur later sta je met een cliënt te dansen. Die afwisseling houdt het werk boeiend,” vertelt Romy. “We zijn continu aan het schakelen en onderzoeken wat op dat moment het beste is voor de cliënten.”
Voor nieuwe collega’s die bij de Dzep-afdeling komen werken, betekent dit dat ze zich moeten voorbereiden op een veelzijdige en flexibele werkplek. “Het teamgevoel is hier heel sterk,” zegt Serena. “Nieuwe collega’s worden altijd goed opgevangen. We hebben een uitgebreid inwerkprogramma waarin je vier dagen boventallig meeloopt. Je wordt begeleid door verschillende collega’s, zodat je echt iedereen leert kennen. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid.”
Wat opvalt aan de Dzep-afdeling is de warme en open sfeer. “We zijn een hecht team, maar nieuwe mensen voelen zich meteen welkom,” vertelt Romy. “Dat horen we vaak terug. Iedereen stelt zich voor, van de schoonmakers tot de managers, en we nemen de tijd om je echt in te werken.”
Toch is werken op de Dzep-afdeling niet voor iedereen weggelegd. “We zoeken mensen die niet alleen zorg willen verlenen, maar ook gedrag willen observeren en daar creatief mee om kunnen gaan,” legt Serena uit. “Je moet aanvoelen wat een cliënt nodig heeft en flexibel zijn. We hebben hier bijvoorbeeld een cliënt die gewend is om uit te slapen. Bij hem beginnen we pas om elf uur met de zorg, zodat hij op zijn eigen tempo kan blijven leven. Tegelijkertijd moet je ook stevig in je schoenen staan. Er kan nog wel eens iets gebeuren en dan moet je snel kunnen schakelen. Ga je de-escaleren of moet je meteen ingrijpen?”
Die persoonlijke benadering is wat werken op de D-zep-afdeling zo bijzonder maakt. Serena en Romy zien het als een groot pluspunt dat ze de tijd en ruimte krijgen om echt maatwerk te leveren. “Het draait hier niet alleen om fysieke zorg. We stabiliseren gedrag, en dat geeft zoveel voldoening,” vertelt Serena. “We zien vaak herhalend gedrag, zoals veel lopen of geluiden herhalen. Door goed te observeren en op de juiste momenten in te grijpen, zorgen we voor rust. Dat is niet alleen fijn voor de cliënt, maar ook voor hun familie.”
Serena vult aan dat de lijntjes op de afdeling kort zijn. “Doordat we zoveel samenwerken en elkaars vakgebied kennen, kunnen we snel ideeën uitwisselen en direct nieuwe methodes proberen. Als een bewoner onrustig is, kunnen we bijvoorbeeld met de psycholoog bespreken welke interventies we kunnen inzetten, zoals een rustgevende wandeling of het gebruik van een verzwaringsvest.”
Die dynamiek maakt de afdeling ook bijzonder uitdagend. Het is geen plek waar je elke dag dezelfde handelingen verricht. “Soms ben je ’s ochtends bezig met terminale zorg en een uur later sta je met een bewoner te dansen. Die afwisseling houdt het werk boeiend,” vertelt Romy. “We zijn continu aan het schakelen en onderzoeken wat op dat moment het beste is voor de bewoners.”
Ben je nieuwsgierig geworden naar werken op de Dzep-afdeling bij Aafje? Neem contact op met recruiter Hussain via werkenbij@aafje.nl.