menu

Menu

Ik dacht dat ouderen vaak ziek waren en veel klaagden

Yvonne Grootenboer werkt inmiddels vier jaar bij Aafje Smeetsland. Haar reis in de ouderenzorg begon op negenjarige leeftijd, toen haar broertje werd geboren. Ze volgde de MDGO-opleiding, met de specialisatie verzorging, waar ze de basis leerde van het vak. Eigenlijk met het doel om de kraamzorg in te gaan, maar er waren te weinig stagemogelijkheden. Daarom was haar eerste stage in een verzorgingshuis in Hellevoetsluis en begon ze zich meer in de zorg te verdiepen.

Stoffig beeld

In het begin had Yvonne een stoffig beeld van de ouderenzorg: ze dacht dat ouderen vaak ziek en klagend waren. Maar haar perspectief is inmiddels sterk veranderd. “De zorg is tegenwoordig complex,” legt ze uit. “We willen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, en dat brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Bij Aafje zie je soms de trieste situaties waarin mensen binnenkomen. Maar het gaat niet alleen om de ouderen; ook de mantelzorgers hebben onze steun nodig. Het is belangrijk om hen te ontlasten, te adviseren en een vertrouwd gevoel te geven.”

´Het voelde als mijn plek´

Vroeger was de ouderenzorg vaak gereduceerd tot ‘billen wassen’, maar Yvonne benadrukt dat dit absoluut niet de kern van het werk is. “Als verzorgende leer je de medische complexiteit, de geriatrie. Je observeert en signaleert de zorgvraag en handelt daarin .  Tijdens haar tweede stage kreeg ze de kans om mee te gaan op een vakantieweek van het Rode Kruis, wat een keerpunt in haar carrière was. “Het was zo mooi om er te kunnen zijn, voor en met de gasten herinneringen te maken! Dat was zo leuk! Het voelde echt als mijn plek”, aldus de altijd enthousiaste Yvonne.

Werken met je hoofd en handen

Yvonne vindt dat het beeld van de ouderenzorg positiever is geworden. “Aafje is heel open en we werken als één team. Je vult elkaar aan, dat maakt het zo bijzonder.” Ze moedigt iedereen die zoekt naar werk aan om voor de ouderenzorg te kiezen. “Het is een breed vakgebied; je doet veel meer dan alleen de basiszorg. Je werkt met je hoofd en je handen en leert de kleine dingen te waarderen,. Je bent probleemoplossend, stressbestendig en je kan iemand geruststellen, ook familie kan je adviseren en begeleiden. Dat maakt het werk zo waardevol.”

´Hé, kind! Je bent er weer´

Yvonne begon haar carrière als VIG’er bij Aafje Reyerheem en werkt nu met veel plezier op verschillende afdelingen, zoals de geriatrische revalidatie en gerontologie bij Aafje Smeetsland. “Ik vind het geweldig om hier te werken,” zegt ze met een glimlach. “Vele bewoners kennen mij inmiddels ook als vaste nachtzuster, en dat geeft geborgenheid. Zo roepen ze vaak: ‘Hé, kind! Je bent er weer!”

Rust en veiligheid

Het is belangrijk om ondanks de drukte die er soms heerst, rust en veiligheid uit te stralen. “Daarbij is het ook erg belangrijk om interesse te tonen in de situatie van de bewoner of cliënt. Zorg bieden is ook kijken naar iemands eigen regie of zelfredzaamheid. Er zijn geen vaste pauzes in de nacht. Maar als je iemand hebt kunnen begeleiden die onrustig of angstig is, dan drink ik mijn koffie gewoon koud hoor!”

Mooie herinneringen

Natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten. Terugkeer naar huis is niet meer mogelijk, er is zichtbare achteruitgang, of een bewoner overlijdt. Ook in deze fase is het van belang dat je er bent.” Zelfs in die gevallen blijft Yvonne betrokken: “Het hoort bij het vak, maar we maken ook veel mooie herinneringen samen.”

Zie jij ook een mooie carrière bij Aafje voor je? Mooi! Onze deur staat namelijk altijd open voor nieuwe collega’s. Bekijk alle vacatures op ons vacatureoverzicht.