menu

Menu

Een betere werk-privébalans door meer uren te werken

Geplaatst op 3-03-23

Deena van Batenburg (25) is sinds 2017, nadat ze bij Aafje haar opleiding afrondde, werkzaam als verpleegkundige in de wijk. Sindsdien werkt ze met veel plezier bij team Schiebroek. Een tijdje geleden hoorde Deena van het project ‘het potentieel pakken’. Dit project is erop gericht om medewerkers een contract te geven passend bij hun wensen. Meestal gaat het om contractuitbreiding, soms om minder uren werken. Deena gaf aan hier interesse in te hebben en kon per 1 februari al voor meer uren aan de slag.

Uitbreiding contract

Deena: “Ik ben begonnen met 24 uur, maar ik maakte toen veel overuren. Omdat ik die uren eigenlijk toch al werkte, ging ik begin 2022 naar 28 uur. Het probleem van de overuren bleef ook toen nog bestaan. Daarom is mijn contract per 1 februari 2023 uitgebreid naar 32 uur. Ik vind het geen probleem om meer te werken, maar dan heb ik liever dat dit vastligt en dat ik er financieel iets aan heb in plaats van dat ik overuren moet bijhouden.”

Win-winsituatie

Meer medewerkers geven aan best hun contract uit te willen breiden, omdat ze meer inkomsten willen hebben, de uren toch al werkten of dit beter past bij hun ontwikkelwens.  Wat de reden ook is, door grotere contracten kunnen we bij Aafje beter tegemoet komen aan de grote zorgvraag. En dat is nodig. Er zit dus potentie bij de medewerkers die al in dienst zijn en daar willen we graag gebruik van maken.

“Het is een win-winsituatie. De organisatie heeft meer uren beschikbaar om zorg te leveren en de medewerker kan, als hij dat wil, meer werken en verdienen. Dat is ook handig als je in de toekomst bijvoorbeeld een huis wilt kopen”, vertelt Deena.

Betere werk-privébalans

Deena is blij met haar contractuitbreiding en ervaart meer rust en een betere werk-privébalans nu ze meer werkt. “Voorheen werd vaak op het laatste moment gevraagd of ik meer kon werken. Dan moest ik een privé afspraak afzeggen. Nu sta ik gewoon meer ingeroosterd en plan ik mijn privé afspraken daaromheen. Mijn werk-privébalans is hierdoor verbeterd. Ook heb ik nu net wat meer tijd om de dingen te regelen waardoor ik eerst overuren maakte én krijg ik minder telefoontjes buiten werktijd. Dat geeft rust.”

Oplossing

Meer uren werken is leuk, maar hoe worden die uren verdeeld in de thuiszorg? “Ja, dat was voor mij een twijfelpunt”,  geeft Deena aan. “Het liefst werk ik die 32 uur verdeeld over 4 of 5 dagen, maar in de praktijk lukt dat niet altijd. Er wordt door Aafje en binnen ons team hard aan gewerkt om dat te realiseren. Bijvoorbeeld door de routes langer te maken. Een ander punt is dat klanten soms de zorg afzeggen en dan kom ik zo twee uur tekort. Hoe we hiermee om moeten gaan is nog niet helemaal duidelijk, maar ook hiervoor werkt Aafje aan een oplossing.”

Goed gesprek

Ondanks dat ze eerst twijfels had, is Deena toch meer gaan werken. “Ik heb voor mezelf de voors en tegens afgewogen. Ik heb laten berekenen wat het financieel zou betekenen en ik heb een goed gesprek gehad met mijn manager. We hebben toen afgesproken dat we na zes maanden bekijken of de contractuitbreiding naar wens is. Zowel voor mij als voor Aafje. Na dit gesprek ging het eigenlijk heel snel. Al voor ik mijn handtekening zette kon ik 32 uur gaan werken!”