menu

Menu

Stageafdeling Aafje nieuwe stijl blijkt succes

Geplaatst op 16-03-23

In 2021 startte Tineke de Visser, projectmanager bij Aafje, een nieuwe stageafdeling in verpleeghuis De Twee Bruggen. Bijzonder aan deze stageafdeling is dat de stagiaires, studenten die een beroepsopleidende leerweg (BOL) volgen, vanaf dag één verantwoordelijk zijn voor een aantal cliënten. De zorgprofessionals van de locatie begeleiden hen. Leren in de praktijk dus. “Op deze manier bieden we studenten een stageplek waar zij echt leren in de praktijk.“ En het is een succes. In september ging de tweede stageafdeling in Aafje Revalidatie Maasstad volgens dit concept van start. In gesprek met Tineke over een andere manier van opleiden

“De studenten krijgen per dag een aantal bewoners of cliënten toegewezen waar zij die dag verantwoordelijk voor zijn. Zo maken ze flink wat vlieguren.” Om dit te bewerkstelligen, draaide Tineke het traditionele model van stagelopen om. Dat betekent dat nu de zorgprofessional als een soort  mentor meekijkt over de schouder van de student in plaats van andersom. De mentor beantwoordt natuurlijk ook alle vragen van de student, kan aftoetsen en handelingen voordoen.”

Goed beeld

Zowel de studenten als de bewoners en cliënten zijn erg tevreden. “Studenten krijgen een goed beeld van het werken in de zorg en willen vaak bij Aafje blijven werken. En bewoners en cliënten zijn ook blij: want we hebben meer handjes op de afdeling. Dat betekent meer tijd en aandacht voor de cliënt.”

Nieuwe rol

Bij het opstarten van een nieuwe stageafdeling komt veel kijken. “De eerste zes weken ben ik als aanspreekpunt full time aanwezig en bespreek ik allerlei onderwerpen.” Het is belangrijk om er dan voor de studenten én voor collega’s te zijn”, benadrukt Tineke. “Want eigenlijk starten er op een dag gewoon 24 ‘nieuwe collega’s’. En dat is voor collega’s wel even omdenken. Zij gaan in plaats van zelf zorg bieden ineens studenten begeleiden. Dat betekent dat zij een nieuwe rol moeten aannemen en dat vergt wat tijd. Maar na een paar weken gaat het steeds meer vanzelf. “En na zes weken neemt de teammanager het stokje van mij over.”

Positief

De reacties op de nieuwe manier van stagelopen zijn heel positief. “Studenten vinden die verantwoordelijkheid voor cliënten in het begin best spannend.” “Na een tijdje zie je ze helemaal glimmen als ze zelfstandig een handeling doen”, zegt Tineke.“Al moeten ze er ook wel aan wennen. Want ze draaien volledig mee in het rooster. Studenten praten met elkaar en zeggen dat ze het leuk hebben. Hierdoor krijgen we veel spontane aanmeldingen van bijvoorbeeld het Albeda Zorgcollege, Zadkine en Hogeschool Rotterdam. “Studenten worden getriggerd door een ander soort stage.”

Spoorboekje

Door het succes van de stageafdelingen ‘nieuwe stijl’ besloot Tineke een soort spoorboekje te schrijven met daarin doelen, organisatiestructuur, wat er voor nodig is en de risico’s. “Na goedkeuring kan dit als een soort blauwdruk binnen heel Aafje gebruikt worden voor het opzetten van een stageafdeling”, besluit Tineke.

Samen de zorg écht anders

Tineke de Visser is als projectmanager betrokken bij diverse projecten om de zorg anders te organiseren. Het opzetten van een stageafdeling ‘nieuwe stijl’ in de De Twee Bruggen en Aafje Maasstad Revalidatie was er een van.