“Door mensen te helpen leer je veel over wie je bent.”

Josephine Li-A-Sam -Verzorgende

Door mensen te helpen leer je veel over wie je bent.

Werken in de zorg is een roeping. Daar kwam Josephine Li-A-Sam achter toen ze na vijftien jaar in het bank- en verzekeringswezen besloot het roer flink om te gooien. “Ik merkte meer en meer dat er bij de bank dingen van mij werden verlangd waar ik niet helemaal achter stond. Wilde ik nog wel leningen verkopen als ik in mijn hart vooral mensen wil helpen? Het antwoord wist ik eigenlijk al. Mijn toekomst lag in de zorg.”

Elke dag is anders

Vol enthousiasme en toewijding begon Josephine aan de driejarige voltijd-opleiding tot verzorgende. Sinds de zomer van 2016 is de 46-jarige officieel gediplomeerd als verzorgende niveau 3. Haar praktijkervaring deed ze op bij verpleeghuis Smeetsland in Rotterdam IJsselmonde, waar ze nu nog steeds werkt. “Hier is echt elke dag anders,” zegt Josephine. “Je komt met zoveel verschillende mensen en situaties in aanraking. Of het nu gaat om cliënten met dementie, Korsakov of een andere cognitieve beperking, elk geval is uniek en krijgt de juiste aandacht van het hele team. Alle medewerkers hier hebben hetzelfde doel voor ogen: mensen helpen.”

Glimlach

Voor Josephine was het al snel duidelijk dat ze met haar carrièreswitch de juiste keuze had gemaakt: “Ik haal veel geluk uit dit werk, ook al is het niet altijd even makkelijk. Door mensen te helpen leer je ontzettend veel over wie je bent. Bovendien zijn er kleine dingen die dit werk nog mooier maken. Zo kwam er laatst een mevrouw binnen waar het aanvankelijk heel slecht mee ging. Je kon zien dat haar echtgenoot het er ook erg zwaar mee had. Maar na een paar dagen bij ons begon de vrouw weer op te leven. Ze liep zelfs weer achter een rollator. De glimlach van haar echtgenoot toen hij dat zag is onbetaalbaar. Daar doe je het voor.”

Toegewijd team

Volgens Josephine is het vooral het toegewijde team dat Smeetsland zo’n fijne omgeving maakt: “Iedereen hier heeft passie voor het vak en voor de bewoners. Of het nu gaat om de artsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen of schoonmakers; iedereen luistert naar elkaar en dat zorgt voor een goede sfeer, waarbij de cliënten altijd voorop staan. Ik voel mij hier in ieder geval echt helemaal thuis.”

PG-revalidatie

Momenteel werkt Josephine op de afdeling PG-revalidatie. Begin 2017 wordt naast Smeetsland een nieuw gebouw geopend, ‘Het Paviljoen’, waarvan een gedeelte gebruikt wordt voor revalidatiezorg. “Ik ga zelf ook in Het Paviljoen werken”, zegt Josephine. “Een mooie omgeving waar wij mensen met een cognitieve beperking weer letterlijk op de been helpen. Dat is niet altijd even gemakkelijk, dus je zult wel van een uitdaging moeten houden als je hier werkt. Daarnaast moet je natuurlijk passie hebben voor de zorg, flexibel zijn en met de nodige stress om kunnen gaan. PG-revalidatie kan soms zwaar zijn, maar je krijgt er ook veel voor terug. Je ziet mensen weer herstellen en dat maakt het allemaal de moeite waard.”

Bekijk alle vacatures

Andere verhalen van collega‘s

Aandacht
Verbindend
Prikkelend
Vakmanschap