“Voelsprieten zijn onmisbaar in de wijk”

Margot Zwaans -Wijkverpleegkundige

Margot (23) is wijkverpleegkundige in Dordrecht. “Specialisten zoomen in op een klein, lichamelijk stukje mens. Als wijkverpleegkundige bekijk ik de mens in zijn geheel;  zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. Ik sta niet alleen aan het bed van een cliënt, maar ben betrokken bij het hele proces.”

Indiceren en signaleren 

“De wijkverpleging gaat veel verder dan het verrichten van alleen medische handelingen. Natuurlijk loop je routes en plaats je sondes en katheters, maar het is meer. Indiceren, signaleren, vragen van collega’s beantwoorden, de kwaliteit van de zorg in de gaten houden, deelnemen in vakgroepen en klant besprekingen. En dat is nog maar een deel van alle taken die we doen.”

'Ik bekijk de mens in zijn geheel'

Voelsprieten

“Een goede wijkverpleegkundige heeft een antenne en pikt overal signalen op, bij de klant thuis, in de buurt, bij overlegsituaties. Goede gespreksvaardigheden zijn ook heel belangrijk. Net als netwerken.”

Niet in het ziekenhuis

‘In de thuiszorg bouw je, anders dan in het ziekenhuis, vaak een lange relatie op met je klant. Je leert elkaar goed kennen en mensen rekenen echt op je. Tijdens mijn studie werkte ik ook in het ziekenhuis en samengevat; werken in de thuiszorg is minder fabrieksmatig, je hebt meer vrijheid en zelfstandigheid. ’

 

Bekijk alle vacatures

Andere verhalen van collega‘s

Aandacht
Verbindend
Prikkelend
Vakmanschap