Alle verhalen

“Voelsprieten zijn onmisbaar in de wijk”

Margot Zwaans ⋅ Wijkverpleegkundige

Margot (23) is wijkverpleegkundige in Dordrecht.

“Specialisten zoomen in op een klein, lichamelijk stukje mens. Als wijkverpleegkundige bekijk ik de mens in zijn geheel;  zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. Ik sta niet alleen aan het bed van een cliënt, maar ben betrokken bij het hele proces.”

image description

Indiceren en signaleren 

“De wijkverpleging gaat veel verder dan het verrichten van alleen medische handelingen. Natuurlijk loop je routes en plaats je sondes en katheters, maar het is meer. Indiceren, signaleren, vragen van collega’s beantwoorden, de kwaliteit van de zorg in de gaten houden, deelnemen in vakgroepen en klant besprekingen. En dat is nog maar een deel van alle taken die we doen.”

Voelsprieten

“Een goede wijkverpleegkundige heeft een antenne en pikt overal signalen op, bij de klant thuis, in de buurt, bij overlegsituaties. Goede gespreksvaardigheden zijn ook heel belangrijk. Net als netwerken.”

image description

Niet in het ziekenhuis

‘In de thuiszorg bouw je, anders dan in het ziekenhuis, vaak een lange relatie op met je klant. Je leert elkaar goed kennen en mensen rekenen echt op je. Tijdens mijn studie werkte ik ook in het ziekenhuis en samengevat; werken in de thuiszorg is minder fabrieksmatig, je hebt meer vrijheid en zelfstandigheid. ’

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk alle vacatures

Andere verhalen van collega‘s

image description

“Een fijn gevoel om iets voor een ander te betekenen”

Tamara ten Hoeve Helpende

Tamara begon in 2010 als huishoudelijke hulp, deed in 2012 de opleiding tot Helpende en werkt nu in de thuiszorg in Ridderkerk.

Mijn verhaal
image description

“Ik heb een voldaan gevoel als ik naar huis ga”

Joyce Starke Verzorgende IG

Werken in de zorg is wat ik vanaf jongs af aan wilde. Na mijn diplomering ben ik in een verpleeghuis gaan werken en sinds 2000 werk ik bij Aafje.

Mijn verhaal
image description

“Ik wil hier niet meer weg”

Mitchel Kieboom Verpleegkundige i.o.

 Mitchel studeerde Toerisme en werkte parttime in de zorg om wat bij te verdienen. Na zijn afstuderen besefte hij dat de toeristische sector hem niet gelukkig zou maken.

Mijn verhaal